Ludde får snart se dagens ljus i boklådorna

”Nu sticker jag!” är en ungdomsbok som utspelar sig i Vänge. Tänka sig, samma by som jag bor i. Så smidigt och gräv där du står och allt det där. Äldsta sonen fick också välja namn till huvudrollsinnehavaren och han valde Ludde. Smidigt det med.

För att göra det än mer som ett familjeprojekt och i sann byanda så är äldsta sonen frontpersonen (eller rättare sagt, ryggpersonen) på omslaget tillsammans med syskon och kompisar ur innebandylagen.

Ser ni CGM på överarmen? Den vita klumpen alltså. Det är en smart manick som mäter ditt blodsocker utan att du behöver sticka dig själv i fingret tusen gånger i veckan för att säkerställa att du får i din rätt mängd mat i förhållande till insulin. Mig veterligen är det nog första gången vi har diabeteshjälpmedel på ett omslag. Bara så ni vet.

Japp, det är alltså en bok med en huvudperson som lever med typ 1 diabetes. Ludde har haft det sedan han var fyra och tänker inte mer på det i sin vardag för han vet vad han ska göra och det vet även hans vänner och familj. Tills han flyttar från Skåne till blåsiga Vänge och allt blir nytt och påtagligt igen. Han kommer in i en klass som känt varandra sedan blöjstadiet och här ska han både hantera sin skånska, saknaden efter vännerna och innebandylaget i Ystad medan han kämpar för att hålla blodsockret på rätt sida larmet. Han vill hem, tillbaka till Ystad, helt enkelt. Under långa dagar i nya skolan smider han planer för att sticka. En vanlig ungdomsbok med andra ord. Som de bör vara.

För tänk på det. Jag läser tonvis av böcker varje år. Extremt sällan har huvudpersonen något slags tillstånd som gör att han eller hon måste tänka på andra saker än personer i deras omgivning. Kanske glasögon någon gång ibland men annars inte. Det är ju jättekonstigt. Hur många har inte allergier? Glutenintolerans? Astma? Annat som gör att de måste fundera en gång eller två innan de till exempel går hem till en ny klasskamrat som möjligen har en katt eller tre hundar. Typ 1 diabetes drabbar cirka tre barn varje dag i Sverige. Eftersom det är en livslång sjukdom så är det rätt lätt att räkna ut att varje skola borde ha ett par stycken typ 1 diabetes barn. Så, alla borde veta vad CGM är.

I alla fall när de läst ”Nu sticker jag!”.

Du hittar förlagets press release här.

Och du kan lätt klicka hem boken på Adlibris, Bokus eller annan näthandlar som passar dig. Du kan även surfa in på fin-fina Idus förlag och beställa boken. Varför inte hitta dig andra fantastiska böcker under samma gång.

Medan du gör det så ska jag planera en signeringsfest här i Vänge för att fira boken och för att tacka alla fantastiska Vänge-bor som ställt upp mangrant när jag behövt hjälp. Jag hoppas DU kan komma.

 

Annonser

Lämna en kommentar

Under Böcker och författare, Roboten Ludde

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.