Majken får typ 1 diabetes – barnbok

Som ett myggbett, flera gånger om dagen – Majken får typ 1 diabetes. Skriven av Eva Ludvigsen, illustrerad av Alina Ögger. Utgiven juni 2017 av Idus förlag.

Baksidetext:

”Snälla Majken, lek med mig.” Freja drar i Majkens tröja men hon tittar inte ens på Freja fast de är bästa kompisar och grannar.
”Låt mig vara, Freja. Jag orkar inte.” Majken reser sig upp och går till fröken. ”Jag är törstig. Kan jag få vatten?”

Samma kväll berättar Frejas mamma att Majken ligger på sjukhus och kommer vara kvar där ett tag. Mamma ser så ledsen ut att Freja inte vågar fråga vad som hänt. Tänk om hon aldrig mer kommer tillbaka.

Varje dag drabbas två barn i Sverige av typ 1 diabetes. Det är en kronisk livshotande sjukdom som läkarna kan behandla men inte bota. Ingen vet heller varför människor drabbas av typ 1 diabetes. När Majken kommer tillbaka till förskolan efter två veckor på sjukhuset visar Majkens mamma hur insulinsprutor fungerar och hur man mäter sockret i blodet. Barnen och personalen får också veta hur de ska göra när Majken får lågt blodsocker, ett tillstånd som är livshotande om de inte agerar snabbt.

Ålder 3-6 år.

Sagt om boken:

”Texten är lättläst och det finns även massor av charmiga, humoristiska, varma och färgglada illustrationer.”

”Jag gillar framförallt också berättarperspektivet i boken.”

Majken får typ 1 diabetes är en vackert illustrerad och fint berättad bok om en kronisk sjukdom som varje dag drabbar två barn i Sverige. Här får läsaren lära sig mer om diabetes typ 1 och när berättelsen är slut följs den åt av en kort och tydlig faktatext.”

”Stark, lärorik & vackert illustrerad!”

Recensioner:

Barnboksbloggen, 22/8, 2017

Recension

Villa Freja, 31/10, 2017

Recension, 5/5

Autumnleaf, 11 september, 2017

Recension, 5/5

BTJ-häftet nr 17, 2017 (Carola Forsblom)

”Det här är en fin bok om hur det kan vara när en närstående får diabetes, men det är också en fin vänskapsskildring. Texten är pedagogisk och längst bak finns ett faktaavsnitt för den som vill veta mera. Det finns också massor av charmiga, humoristiska, varma och färgglada illustrationer.”

Jennies boklista, 17 augusti 2017

Recension, 4/5 (Stark, lärorik & vackert illustrerad!)