Låt oss lyfta böcker från de små förlagen!

Än idag minns jag den där magiska stunden i skolbänken när ÄNTLIGEN bokstäverna föll på plats och b, p, d, m och n satt där de skulle. Ord bildades i meningar som faktiskt gav mening. Jag gick i trean och innan dess hade läsningen (och framför allt högläsningen) varit en stor plåga. Varför kunde alla andra och inte jag?!

Men sedan tog jag revansch! Jag slukade böcker, ju tjockare ju bättre. I fyran hade jag läst Utvandrarna och Hemsöborna, tagit mig igenom Notre Dam och Selma Lagerlöfs fantastiska verk. Fem-deckarna ligger fortfarande klart och tydligt på topplistan av läsupplevelser och vi ska inte tala om Sagan om Isfolket! Herre min dag, Siljan och Tengil, säger jag bara.

På biblioteket gick jag runt bland bokhyllorna och plockade ner böcker som kallade på mig. Första meningen var det som kunde fånga mig. Fanns där en naturskildring åkte boken tillbaka. Drog den igång med en fråga eller ett replikskifte kom boken med hem. Inte en enda gång under alla dessa magiska stunder, gluttade jag på framsidan för att se vilket förlag som gett ut boken. Det var inte det viktiga.

Idag vet jag att jag styrdes mycket av recensioner, både bland dem i min omgivning men även topplistor i tidningar, boktips i teve osv. Så där väldigt neutral var jag faktiskt inte, utan läste det mesta av Bonnier, Norsteds och Forum osv utan att ens reflektera över det.

Och det är ju bra. Massor av fantastisk litteratur har jag plöjt genom åren och det är jag ytterst tacksam för.

År 2011 kom skrivandet in i mitt liv och det valde att stanna hos mig. För det är jag också ytterst tacksam. I och med skrivarkurser, skrivarstammar och möten med andra författare som var ute efter samma sak som jag ville jag läsa böckerna som kom från debutanterna. Jag kanske följde dem via Debutantbloggen (där jag själv sedermera var delaktig i 2013), träffades på mingel eller småsnackade mellan våra bloggar.

Jag vet att jag inte skulle ha kommit i kontakt med några av dessa debutanter om jag inte varit en skrivande person som också ville bli debutant. Som många vet är nålsögat att få ge ut en bok på förlag extremt trångt i bokbranschen så när ens titel hamnar i boklådorna är det en stor ära och en känsla av ”ÄNTLIGEN!”. De absolut flesta får ge ut sin bok, antingen via klassiska kontrakt eller hybrid, på mindre förlag. Mindre förlag betyder ofta färre eller inga recensioner i de större kretsarna. Det betyder svårare att få in boken på tex Akademibokhandeln eller vara med på en topplista i en dagstidning eller månadsblad. Det betyder också att i de flesta fall måste du som författare jaga press för intervjuer, skicka rec-ex till bloggare du tror kommer att gilla boken och fixa signeringar på julmarknader, ICA maxi och den lokala hantverksmässan.

En väldigt bra skola för kommande manus helt enkelt.

Jag vurmar för debutanter och jag vurmar för deras passion att ge ut och att nå ut med sin bok. Där finns ett sådant engagemang som nästan går att ta på, en tilltro på det skrivna ordet och vad det kan förändra hos läsarna, både kortsiktigt och långsiktigt.

I dessa debutantböcker på mindre förlag har jag hittat fantastiska pärlor. Pärlor som förtjänar att få stora svulstiga recensioner och massor av plats på bokmässa och tevesofforna. Men nej, att vara en debutant på litet förlag innebär, för många, en stor tystnad från omvärlden. Visst, din mamma, moster, kusin och bror både måste och vill läsa boken. Med säkerhet pratar de om den med stolthet på arbetsplatsen och lovar att ta med den nästa dag så de kan få låna.

Men vi författare vill ju nå längre än så. Även fast vi befinner oss på förlag som inte har samma marknadsmuskler och försäljningskanaler som de stora jättarna så finns boken där.

Jag har tänkt att under hösten recensera några av dessa pärlor som jag aldrig hade läst om jag inte hade hade hamnat i den skrivande världen. Många finns på nätbokhandlar och på bibliotek så inspireras gärna och sprid vidare så de små förlagen, de som många gånger ta risken med ett helt okänt författarskap, får den ros de förtjänar.

Håll er tätt på denna blogg så kommer ett par fantastiska pärlor från små förlag inom kort!

Trevlig hösthelg!

1 kommentar

Under Böcker och författare, Boktips från de små förlagen, Debutantbloggen

Ett svar till “Låt oss lyfta böcker från de små förlagen!

  1. Ping: Vad roligt att ni gillade inläggen om små förlag och Anne-Lie Högberg! | Eva Ludvigsen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.