Boktips – Anne-Lie Högberg

Som först ut i listan av författare som började deras karriär på små förlag vill jag ha Anne-Lie Högberg. Hon och jag var debutanter samma år, 2013. Vi träffades på något mingel, men vi blir visst aldrig helt eniga om när det skedde första gången. Det är väl heller inte viktigt. Det viktiga var att vi möttes och att vi, där och då, insåg att vi, fast vi är rätt olika, är lika när det kommer till bokbranschen. Vi var båda debutanter, båda osäkra på vad det skulle innebära, båda rädda för bok nummer två och så var det trevligt med bubbel på mingel. En del bubbel, visade det sig…

Hennes debutbok heter ”Det kommer aldrig mer vara du” och kom på ett förlag som inte finns idag, Litet Förlag. ”Gräv där du står” är det klart att Anne-Lie har fått med sig från skrivarkurser och det gör hon verkligen. Boken handlar om en slitsam och jobbig skilsmässa hon var med om, där mannen lämnade henne och tre barn för att bli tillsammans med väninnan istället. Och dessutom på midsommarafton. Att familjerna bor i lilla samhället Bålsta, barnen går på samma dagis/skola, underlättar inte i sorgeprocessen och läran att stå på egna ben igen. Man får följa huvudpersonen Agnes under cirka ett år från den ödesdigra dagen då mannen Oscar berättar om förälskelsen till Agnes äntligen hittar fast jord under fötterna igen.

Anne-Lies stora styrka som författare är de karaktärer hon målar fram med penseln över tangentbordet, de livnära och alldagliga händelserna som var och varannan kan känna igen sig i. Det är okonstlat språk, trovärdiga repliker och lokalanknutet till Bålsta. Alla kriterier för att landa en succé. Med Agnes kommer stora känslor, där finns tårar, skratt och vänliga leenden, boken igenom.

I Bålsta är hon världskändis men på Litet förlag blev det svårt att nå ut. Anne-Lie har redan från starten varit enormt duktig på att boka in signeringar, framträdanden och röra runt i grytan på sociala medier. Hon lärde sig snabbt hur man kan använda sig författarsidor på Facebook och Instagram för att sponsra inlägg. En kunskap hon med glädje delar med sig till alla som frågar.

För fem år sedan höll Anne-Lie sin bokrelease, skålade glatt och förväntansfullt. Veckan efter sa hon upp sig på jobbet för att skriva på heltid. Den svåra tvåan. Då kom beskedet att hon hade bröstcancer och livet tog sig ytterligare en vändning.

Men man heter inte Anne-Lie Högberg från Bålsta om man inte är en riktig fajter! Anne-Lie grinade cancern rätt i ansiktet, slet sig genom alla behandlingar, rakade av håret från huvudet och gick på releasefest. Inte alltid med ett stort leende men alltid med ett varmt hjärta!

Idag är hon friskförklarad och stora delar av upplevelserna med bröstcancern fick vara med i den svåra tvåan – ”Väck mig när det är över” (Världens bästa titel, om du frågar mig). Återigen en stark verklighetsbaserat drama med stora känslor, mitt i en vardag av bonusbarn, smutstvätt och källsortering. Och där ska en cancerdiagnos hanteras och bearbetas. Hon gör det med bravur, den där Anne-Lie Högberg, sanna mina ord. Hon tar inte bara fatt i cancerns intåg i Agnes liv, även systerskapets härligheter och våndor drar hon ett par vändor samtidigt som hon försöker komma överens med bonusbarnen.

När Litet förlag inte längre fanns, ja då är det bara att börja pressa sig igenom det där nålsögat igen och det var precis vad Anne-Lie fick göra. Bok nummer två kom ut på ett annat litet förlag, Ordberoende förlag. Recensionerna var överväldigande. Det gräts som aldrig förr och när tårarna torkat från kinderna så fanns ordspråket ”När livet ger dig citroner, gör lemonad” tydligt kvar i minnet.

Lind & Co fick nu upp ögonen för Anne-Lies författarskap och valde att ge ut både ljudbok (inläst av Maria Lyckow) och pocketen och nu börjar det ta lite fart. Boken får större spridning och försäljningen ökar, Anne-Lie jobbar oförtrutet på med signeringar och event. Bålstaborna står på tårna i väntan på bok nummer tre, även den om Agnes. Vad ska nu hända i Anne-Lies liv som hon kan använda sig inspiration?

Den avslutande delen i triologin blev ”Innan vi visste allt om varandra” (alltså, dessa titlar, SÅ bra!). Det mesta har ordnat upp sig från de första två böckerna men så flyttar det in en Vendela i grannhuset och Agnes blir nyfiken mot sin vilja. Vad bär Vendela på för hemligheter och har de en koppling till Agnes? Mamma Gunnel börjar bete sig märklig och det blir också en källa till oro. I denna bok får Anne-Lies eget liv vila, till fördel för fantasins.

Boken kom ut på ett annat litet förlag, SOL, och fick även den finfint mottagande. Ljudboken och pocket blev även denna gång lanserade av Lind & Co, som gav den spridning och recensioner.

Du kan läsa recensionerna för alla tre böckerna här.

      

Eftersom omslagen är så fantastiska och vardagsrealism i böcker fångar mitt intresse så hade jag med största sannolikhet tagit dessa böcker från bibliotekens hyllor och slukat dem med glädje. Jag hade precis lika sannolikt berättat om läsupplevelsen med alla jag mötte och hoppats på att de skulle finna boken för att själva läsa. Men, sanningen är den att jag troligtvis aldrig blivit exponerad för Anne-Lies fantastiska verk om jag inte befunnit mig i skrivarvärlden och blivit en del av hennes bokstam. Det är inte schysst mot så bra böcker!

Många små förlag tar ekonomiska risker genom att satsa på oetablerade författare. Böckerna förtjänas att spridas och sälja i massvis så författaren kan få en ekonomisk trygghet när de skriver på nästa bok. Och nästa. Och nästa.

LB förlag har fångat upp Anne-Lies fjärde bok och jag väntar med stor spänning på releasefesten och att få läsa boken. Då blir det inte längre berättelsen om Agnes utan något helt nytt.

Läs eller lyssna på Anne-Lie Högbergs böcker. Ni kommer inte att ångra er!

Delar av bokstammen på bokrelease

1 kommentar

Under Okategoriserade

Ett svar till “Boktips – Anne-Lie Högberg

  1. Ping: Vad roligt att ni gillade inläggen om små förlag och Anne-Lie Högberg! | Eva Ludvigsen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.