Boktips – Katarina Lundholm

Ett av mina favoritbokförlag är Idus förlag. Ett sunt växande förlag i Lerum utanför Göteborg där Ulrika Slottner med kollegor gör allt de kan för böckerna och dess skapande författare. Ulrika var den som tog över min svåra, men underbara, tvåa ”Här och nu” när Frank förlag inte längre var med i spelet. För det är jag henne evigt tacksam. Och inte har jag ångrat mig en sekund. Att ha en förläggare som allt är lika trevlig, proffsig och med bokens bästa för ögonen, ja, det är så underbart, så tacksamt, ni anar inte. Idus har blivit expert på ungdoms- och barnböcker och är ständigt omnämnda i tex skoltidningar, bibliotek och annat.

Visto förlag ligger under Idus förlag. På Visto förlag bedömer de också manus och ger bara ut böcker av hög kvalité. De manus som blir erbjudna Vistos upplägg har Idus svårare att marknadsföra via deras kanaler som de använder för Idus.

Många gånger när folk talar om hybridförlag är det just kvalitet som folk klankar på. ”Vem som helst kan ju ut en bok på hybrid”. Nej, min vän. Det hänger på 1. förlaget 2. författaren. 🙂 Många fantastiska författare och läsupplevelser har jag fått via Idus förlag och Visto förlag, en del kommer att komma här på bloggen.

Katarina Lundholm är ett nytt författarskap och ett nytt namn för mig. Hon dök upp i min emailkorg för ungefär ett år sedan när hon letade förlag till sin debutbok. Mest av allt behövde hon guidning för hur bokbranschen är, hur man ska tänka och vilka förlag som kunde vara av intresse. Tillsammans med författare Anne-Lie Högberg och Anna-Lena Brander diskuterade vi för- och nackdelar med olika alternativ och vad som skulle passa henne. Med hennes färgglada och drivande personlighet hade jag inga tvivel överhuvudtaget att tro på att hon själv kunde kränga flertal böcker, boka intervjuer och fixa allt det där marknadsbiten som är så viktig.

Det dröjde inte länge förrän Visto förlag visade sitt intresse och själva bokprocessen – från manus till bok – kunde ha sin start.

Värket är en samhällskritisk roman, skriven skönlitterärt. Man kan nästan se det som ett socialt experiment. Det handlar om en myndighet – Värket – som i början av boken får reda på att de ska gå från vanliga kontor till öppet kontorslandskap, en process som Katarina själv var igenom på sin arbetsplats. Förändringar kan både stressa och glädja folk, beroende på vad du är för en personlighetstyp. Hur ska det gå att ständigt vandra runt i en öppen planlösning med en låda med dina fåtal kontorsmaterial och dator utan att veta var du ska sitta? Var hör man hemma i gängen när allt bryts upp från grunden och vad är det för tankar som gror inom en? Eller, en förändring kan vara början på något spännande, något nytt. Hjärnan tvingas hitta nya synapser när individen byter plats, pratar med nya människor eller tittar på smarta karriärskillen som cyklar fram på kontorets motionscykel.

Katarina är duktig på att få fram karaktärer som är emot och för det öppna landskapet. Hon mejslar fram deras åsikter, låter handlingarna stå för gestaltningen. Där finns en värme för alla, även de som framstår som arroganta och egoistiska. Alla är ju sin personlighet av en anledning och det visar Katarina. Lägg därtill välskriven och med balanserade handlingskurvor genom hela boken ger mig en aning om att det här är en författare att hålla koll på i framtiden.

 Katarina på bokrelease

För att komma från ett litet förlag och dessutom vara debutant redan fått fina recensioner. Nedan ett par exempel:

  • ”En lysande debut som väcker många känslor och stor igenkänning. Jag sträckläste denna fängslande och mycket välskrivna debutroman och längtar efter att läsa mer av denna författare” Agneta Norrgård, Go´kväll, P4 Västernorrland
  • ”Jag fängslas av handlingen och har svårt att lägga ifrån mig boken. Den är intressant, lättläst, rolig, lite sorglig och framförallt så är boken bra! Läs den!” Lollos bokhörna
  • Artikel i M-Magasin! (nr 14, 2019)

Läs den, helt enkelt!

Lämna en kommentar

Under Böcker och författare, Boktips från de små förlagen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.