Fullsatt på Teater Blanca när förlagen kom till Uppsala

När jag höll som bäst på att skriva på vad som kom att bli min debutroman sökte jag med ljus och lykta efter kunskap om bokbranschen. Jag ville förstå vilka förlag som fanns tillgängliga, vad som krävdes för att skicka in ett manus och om det fanns några tips att komma högst upp i manushögen. Den första skrivarrelaterade kurs jag hamnade på var ”Nu har du ditt manus – vad händer sedan” som Johanna Lindbäck och Lisa Bjärbo höll i. Förutom alla konkreta råd de gav träffade jag några personer som för alltid kommer att vara en del av mitt författarnätverk, bland annat Annika Estassy.

Den kursen gick på Riddarholmen i Stockholm. Det är inte så långt dit, en tågresa och en promenad så är jag på plats. Men kurser och seminarier av liknande konkreta event borde även ske i Uppsala.

Finns det inte så skapar man det själv. Det får bli mottot i mitt liv.

I samråd med Bokfolk i Uppsala så skapade vi en arbetsgrupp. Vi fick stöd av Region Uppsala och lokal på Teater Blanca via Uppsala författarsällskap och vips så hade vi ett forum, ett ställe, att vara på. Vad vi hoppas på kan bli det första av många eventkvällar blev till en realitet. Vi kallade kvällen ”Förverkliga dina författardrömmar – förlagen berättar hur” och vi bjöd in det klassiska förlaget, hybridförlaget och en egenutgivare för att förklara skillnaderna och likheterna mellan de tre. Målgruppen var alla skrivande personer i Uppsala (fast det visade sig komma folk från Sundsvall i norr till Stockholm i söder). Christina Johansson från Chajn Event stod för registreringen, vin och snacks till alla deltagare.

Först ut på scen var Anna Levahn från Printz Publishing. De har författare som Camilla Davidsson, Jojo Moyes och David Nicholls på sin lista. Anna berättade livfullt om hur hon och Pia Printz spelade teater tillsammans under barndomen i Avesta och sedan, över ett glas vin, kom fram till att de skulle arbeta tillsammans med böcker och förlag.

 Anna Levahn

Anna pratade även om Printz affärsmodell, att deras manusinkorg dessvärre är stängd just nu för de ska hinna gå igenom alla de har och att det kommer ytterligare en svensk författare inom kort på deras utgivningslista.

Alexandra Torstendahl är grundare till hybridförlaget The Book Affair med författare såsom Martina Haag, Ebba von Sydow och Malin Berghagen. Alexandra har många års erfarenhet i bokbranschen och kan både rutinerna runt klassiska bokförlagsupplägg som hybrid. Hon gav konkreta och handfasta råd vad man ska tänka på när man söker förlag till sitt manus och vad som kan tänkas kräva av en författare för att lyckas höras i det ständiga bruset av nya boktitlar.

Alexandra Torstendahl

Daniel Åberg hade tagit sig till Uppsala hela vägen från Vittangi utanför Kiruna. Han har erfarenhet från både förlagsvärlden och som egenutgivare. För tillfället skriver han mest ljudboksföljetonger på Storytel Originals, där Virus är serien som fick min man att stanna upp och lyssna på en bok från början till slut. Det är inte en liten bedrift, om du frågar mig. Även här var det väldigt konkreta råd om vägarna fram till egenutgivning och att det faktiskt kan vara lönsamt för författaren men att det ligger ett oerhört stort arbete bakom. Han sade även att det var lätt för honom att skicka ut rec-ex till tidningar för att få uppmärksamhet men däremot otroligt mycket svårare att tex ringa till bokhandlare för att få signeringsmöjlighet eller be dem köpa in boken. Som egenutgivare ska du ju kunna allt inom gebitet, inte bara skriva boken.

Daniel Åberg

Efter de tjugo minutrarna presentation av deltagarna på scen tog moderator Åsa Lundholm över. Hon hade förberett några frågor runt bokprocessen och hur man såg på bokbranschens framtid, olika format och så vidare. Även publiken var synnerligen frågvisa och kom med värdefulla input under utfrågningen. Det blev väldigt intimt och informellt inne på den fullsatta teatern och det var otroligt uppskattat, både av de medverkande och av publiken.

 

Efteråt gavs det möjlighet att mingla med förlagen och ställa än mer frågor. Det var så hög stämning att det var svårt att få ut folk från teatern efteråt. Det finns så mycket att prata om inom bokbranschen och så många manus att stöta och blöta för att just de ska nå upp och fram.

   

Om jag vill göra om liknande event i Uppsala? Hell YES! Så himla roligt och så fantastiskt att vi var utsålda. Så underbart att förlagen tog sig tid att komma och dela med sig av deras erfarenheter. Jag hoppas verkligen att alla i publiken blev inspirerade och motiverade att fortsätta med att skriva och göra vad de kan för att förverkliga deras författardrömmar!

3 kommentarer

Under Böcker och författare, Marknadsföring

3 svar till “Fullsatt på Teater Blanca när förlagen kom till Uppsala

  1. M

    Bravo! Ni är så duktiga

  2. Ping: Lite om förlags- och författarkvällen i Uppsala | Daniel Åberg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.