Mitt i livet, i Amsterdam

För över tjugo år sedan, av orsak vi för länge sedan glömt, bestämde jag och barndomskamraten Mia att vi skulle till Trondheim på gemensam resa. Just Trondheim vet vi inte var det kommer ifrån men diskussion om att resa just dit har återkommit regelbundet under hela vår vänskap.

Först var vi fattiga studenter så bara en tur och retur till Stockholm dränerade hela reskassan. Sedan fick Mia jobb och jag fortsatte vara fattig, fast som doktorand. Sedan kom livet emellan, med småbarn där hemma och i ett något övermäktigt tjänsteresaschema gjorde att det tog emot att lyfta ur ännu en dag från kalendern och vara borta från familjen. Sedan fick Mia barn och småbarnstiden tog nya tag. Diskussionerna om resan slutade dock aldrig. Ibland var resmålen galna såsom Malaysia och Australien men oftast pratade vi om en middag utan störningsmoment och gärna bra shoppingsmöjligheter dagen efter.

Nu sover Mia som en stock bredvid mig. Snarkar lite lätt, helt utmattad. Vi befinner oss mitt i livet, så nära medelålders man kan komma men fortfarande känna sig lite hipp, lite med. I julas ledsnade vi på alla måsten, alla saker som gör att man bara skjuter upp det roliga för att i stället ducka, vända blicken mot marken och köra på. Befinna sig i det omtalade ekorrhjulet.

Barnen är ju större, pengarna på kontot är inte lika studentikosa och faktum är att vi har bara ett liv och det ska hyllas. Gärna tillsammans med barndomsvänner.

Vi hittade ett datum, bestämde oss för att vara lediga på fredagen och sedan kollade vi flygtider som passade efter det. Inga tankar om speciella resmål, det skulle bara passa. Amsterdam blev perfekt. Flyg ut vid elva på fredagen, hem igen vid fem på söndagen. Två timmars restid. Perfekt. Jag missar naturligtvis både Mello och barnens innebandymatcher (och Hagunda herrlags kval!) men bara under gårdagen har jag pratat mig hes om allt mellan himmel och jord. Vi har gått vilse mellan kanalerna medan vi letade shoppinggatorna (som vi hittade just innan de stängde, men det finns en dag i dag också), vi blev serverade STORA öl fast vi bad om små och fick göra high five med servitören för han tyckte vi var coola medelålders tanter på vift. Vi fick en gemensam säng med gemensamt täcke. Hade vi varit studenter hade vi funnit oss i det men nu blev vi både uppgraderade och fick varsin säng. Jag beställde mat från holländska menyn i hopp om att få något riktigt lokalt. Det blev kycklingspett med jordnötssås och ett glas rött till (fast vi beställde en flaska, det hörde hon nog inte). Vårvädret tillät oss också att sitta på en uteservering med en kopp kaffe och titta på de vackra kanalerna medan ett gäng killar rökte på i bakgrunden. Vi är ju trots allt i Amsterdam.

Vi skrattar mest hela tiden. Så där studentikost, så som man bara gjorde då. Sorglöst och utan pengar-skratt.

Och så har vi  shoppat. Till barnen. Och mitt VISA-kort var spärrat så egentligen är det Mia som har shoppat allt. Idag hoppas vi på saker till oss själv.

Om bara Mia vaknar. Hon kan lätt sova till fem på eftermiddagen om hon tilläts. Jag försökte smygväcka henne genom att dra igång kaffemaskinen men det resulterade bara i att jag lyckades dumpa kaffe-plutten och sitter nu utan kaffe. Jag har även duschat, gått igenom jobbmail och svarat på det viktigaste, lagt in veckans kommande innebandymatcher i schemat, försökt reda ut hur jag får äldsta sonen till Åland då jag uppenbart har missat att svara på fotbollsanmälan, funderat på ny scen till ungdomsboken och försöker dölja hur det knorrar i magen efter hotellfrukost.

Men jag har det bra. Det har jag. Så här mitt i livet. I livet. I Amsterdam.

Lämna en kommentar

Under Snack för en snack

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.