Ska det bli en uppföljare till Lova?

Sitter uppkrupen i den breda sängen i ett allt för varmt hotellrum och önskade att jag kunde sova mer. Klockan är bara fyra på morgonen och schemat för veckan är hårt pressat. Redan i fredags fick jag hast-kasta in massa kläder i en väska för att ta tåget ner till Köpenhamn eftersom SAS varslade om strejk. Naturligtvis stannade tåget precis utanför Lund på grund av en omfattande gräsbrand så jag kom inte fram till kusinen i Danmark förrän midnatt. Men det var det värt. Dels för att hinna prata pyttelite med henne, krama om barnen och sova ett par timmar men också för att jag faktiskt kom iväg på min träning i USA.

Inte träning som i jag ska bli smal och hälsosam utan träning som i jag är ny på jobbet och kan absolut ingenting.

Naturligtvis var även flyget försenat. Oklart varför. De ropade ut i högtalarna vid gaten att planet hade ett teknisk problem som de inte anade vad det var men de slog i alla böcker de kunde hitta. Det skulle säkert på något sätt vara lugnande men det kände jag inte att det var. Det hade räckt med ett enkelt: vi har ett teknisk problem som vi har fullständigt styr på och vi återkommer så snart vi har mer information.

Det visade sig att det var filmplattorna vid varje säte som krånglat. Skönt att de fick till det.

Men det var ju sannerligen inte det jag skulle prata om. Morgonen är tidig och ögon och tanken en anings grusig. Hav tålamod.

För ett par veckor sedan fick jag tillbaka uppföljaren till Lova. För första gången har jag inte ens en arbetstitel och det har stört mig lite. Nu fick jag en gedigen lunta (jag snackar övervikt på flyget-gedigen) av genomläst manus samt en imponerad sammanställning i excel av allt som inte fungerar.

Ja, ni läste fel. Allt som inte fungerar. Det som fungerar – tre rader. Det som inte fungerar – 17 sidor samt kompletterande information.

Joråsåatte…

Jag skrattade så jag grät. På allvar. Herre gud så dåligt det var! Mannen jag satt bredvid undrade flertal gånger om han kunde hjälpa mig med något. Ena sekunden stod Lova upp, sedan satt hon på sängen för att därefter befinna sig inne i köket. Det har tydligen varit helt logiskt i min tanke men slaktaren till lektör har huggit ner och styckat. Därtill har hon inte sparat på kommentarerna. De förtjänar ett helt eget inlägg, kan jag känna.

Och rätt hade den kära lektören hela tiden. Jag skrev bara, utan synopsis och klar idé om vad boken skulle sluta någonstans i världen. Jag ville bara veta varför Chris och Lova satt med armarna i kors och ryggarna mot varandra. Varför var de så arga? Hur kunde det gå så illa när deras kärlekssaga i Lova-boken slutade i fyrverkerier och rosa fluffiga moln?

Så jag drog i från tårna, förstod vad som hade hänt men nej, jag lyckades inte förmedla det. Jag tog en väg jag aldrig gått tidigare, som jag inte borde ha gått och jag inser det nu.

Efter att jag torkat tårarna och sansat mig lite.

Till min stolsgranne på flyget förklarade jag att jag bara skulle skriva en bok. Från början. Utan slarv och genvägar. Han tittade på min hög med papper – du har ju boken redan där. Japp, men den är bara skit. Massa bokstäver staplade på varandra utan någon som helst mening och ansvar.

Den stora frågan just nu är ju – har jag lust att skriva om hela historien om Lova och Chris. JAG vet ju vad som hände sedan. JAG vet ju vilken plats i livet de befinner sig i. Finns det andra som vill veta? Är det värt att skriva om från sida ett och hela vägen ner till ett fyrverkeri?

Det är ju det som är frågan.

Och medan jag funderar vidare på det så ska jag öppna diabeteshandboken och lägga in de sista rättningarna som kom när jag befann mig högt uppe i luften. Har jag tur kan text gå iväg till språkgranskare idag. Det vore fantastiskt! Och har jag tur kan filen med alla bilder gå iväg till formgivaren idag. Det vore precis lika fantastiskt!

Ska jag eller ska jag inte skriva om hela historien och Lova och Chris?

Operahuset

10 kommentarer

Under Böcker och författare, Diabeteshandbok, Lova

10 svar till “Ska det bli en uppföljare till Lova?

 1. Ja! Jag vill veta!
  Har du bytt jobb? Dags att ses snart tycker jag 🙂
  Kram!

  • Bra Emmelie, historien är nog värd att satsa ett par svängar på. Skönt att veta att någon vill läsa. Ja, nytt jobb sedan första juni. Det första de gjorde var att kasta iväg mig till USA på en veckas utbildning. Nu hoppas jag bara att SAS-strejken kan ta slut så jag kan komma hem till ungarna på lördag. Klart klart vi ska ses snart!!! Kram

 2. Du kommer aldrig kunna låta bli att skriva uppföljaren och jag ser fram emot läsningen;)

  • Haha! Nej, det är helt rätt. Jag kan ju helt enkelt inte låta bra, det är hela sanningen. Bra att veta att några ser fram emot läsningen. Ska bara locka ett förlag också… 🙂

 3. Klart du ska skriva! Men åh så tungt att få det utlåtandet. Var det verkligen Såå dåligt? Har lite svårt att tro det faktiskt. Bra erfarenhet att veta att du ska skriva med synopsis i framtiden dock. Samtidigt ska man ju skriva med hjärtat. Hej och hå.
  Lycka till i USA och med nya jobbet!
  Kram!

  • Jag har redan dragit i gång projektet och jag inser till fullo hur mycket jag saknat min Lova och hennes Chris. Klart jag ska skriva! Och ja, herre gud så dåligt det var. På fullaste allvar. Så illa brukar det inte vara men jag skyller fortfarande på att jag hade diskbråck och hängde på köksbänken med en kudde under magen och det enda jag kunde var att fantisera på fortsättningen. Det var nog inte helt logiskt. MEN grundhistorien är helt okej. Det är den som ska mejslas fram och det ska den göras på mitt sätt att skriva, inte på något försök till något finlitterärt jag aldrig kommer bli, så att säga. Det blir en Lova två (som nu har en arbetstitel) som följer samma berättarröst som Lova. Enklare än så kan det inte bli. Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.