En magisk skrivarvecka på Fårö

Förra året frågade författarinnan Camilla Davidsson ifall det fanns något intresse att samla likasinnade på hennes Bed and Breakfast på Fårö, Gotland. Veckan som planerades var precis samtidigt som vi befann oss i sommarhus i Danmark, så jag tackade nej utan att tänka mer på saken.

Förrän alla bilder från ön överflödade i flödet. Det såg roligt, vackert och härligt ut. I en enda salig blandning. När våren kom började flödet istället överflödas av inlägg som ”drömmer om att snart få träffa er alla på Fårö”, ”tittar på gamla bilder för att överleva fram tills vi ska upp på färjan igen”. Osv osv.

Ja ja, tänkte jag i mitt stilla sinne. De har nog inte bättre för sig för så där bra, magiskt och religiöst kan det nog inte vara.

I år fick jag välja mellan bokmässan, skrivarkliniken och Fårö. Schemat i augusti och september är alltid väldigt tajt så det finns inte något buffert för fler saker. Utan att tveka valde jag Fårö, fast jag skulle kunna åka till bokmässan med tre nya titlar i bagaget. Jag skulle dessutom få tid att redigera en massa och det behövde jag. Som sagt, vardagen till hösten är alldeles för pressad för att få tid till något.

Så jag packade väskan, missade bussen, övertalade Mr Underbar att han skulle köra mig till färjan, blir hämtad av Anne-Lie, inser att jag har missat dag för hemresa och sitter hela bilresan över Gotland och försöker febrilt boka antingen nya biljetter eller barnvakt. Lite stressigt, lite hetsigt, inte direkt skrivarglädje.

Jag var inte helt lugn när jag kom fram till Fårögården, snarare en anings uppstissad. Vi hälsade glatt på nya och gamla bekanta och fick våra rum.

Och sådana rum! Jag föll pladask och ville aldrig mer åka hem. Sedan tog vi en promenad på stranden. Och vilken strand. Vilket hav. Jag ville aldrig mer åka hem.

Fårödimma    Fåröstrand

Middagarna intog vi på Fårögårdens fantastiska restaurang, där vi också åt frukost (i två timmar..). Sedan gick vi tillbaka in i samlingsrummet och skrev vidare eller pratade om processer. Allt i en salig blandning.

middag  Annelie

Dagarna utkristalliserades till:

Vakna runt 5.30. Tassa ner i pyjamas för att fixa kaffe. Skriva och/eller läsa lite. Duscha, gå lång promenad på stranden. Äta frukost med gänget (och getingarna) i evighet. Gå in i samlingslokalen för ett två-tre timmars långt skrivarpass. Packa påsen med frukt, vatten och kvarg och sedan gå ner till stranden för bad och läsning i ett par timmar. Tillbaka till samlingslokalen för ytterligare ett skrivarpass. Middag runt 18 på Fårögården och sedan socialisering och stora gapflabb.

Typ så. Och däremellan var det inbokat två signeringar, vilket var bra för då behövde jag inte åka hem med de böcker jag släpat med mig. Förutom de böcker jag nu köpte av alla andra förstås.

Birigtta  Eva

Sista dagen satt jag uppkrupen i fönsternischen och summerade veckan. Fyra manus var inlämnade till olika förlag. Jag hade fått ett telefonsamtal när jag satt på stranden där ett stort förlag bara ville lyfta en tanke om att jag nog skulle passa att skriva mer i svensk miljö och det ville de gärna att jag började med att skriva (vem kan säga nej till något sådant? Fem kapitel skrivna och fler är på väg).

Lägg till oändliga samtal om karaktärer, skrivteknik, förlagssnack och ska vi inte bara boka in en festival i vår. Sådana grejer. I en rasande mängd och röra.

Ja, jag förstår alla inlägg från förra året. Den magiska bubbla de då befann sig i och komat som inträffade när alla kom hem igen. Jag ser också att även jag kommer sitta där i mars 2016 och ösa ut inlägg som ”kan det inte vara augusti snart, läääängtar.”

För så var det. Så blev det. Och himmel vad jag längtar tillbaka.

Kram på er alla från Fårö, vi ses om ett år igen! Nu flyger vi mot nya mål!

Fåglar

6 kommentarer

Under Böcker och författare

6 svar till “En magisk skrivarvecka på Fårö

  1. micael lindberg

    På Fårö syns det väl att ni haft det hur härligt som helst. Gissa om man blir sugen på det? Det skulle vara hur nyttigt som helst för en själv att åka på något liknande. Vilken skjuts framåt i skrivandet!

  2. Det låter helt magiskt! Är nyfiken på de där fyra manusen! Helt nya? Galet produktiv du är, och inspirerande som alltid 🙂

  3. Åh, det låter ju fullkomligt underbart! Jag vill också åka dit 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.