Gästinlägg: Anna Helgesson och ”Det där om marknadsföring”

Picture_001

Jag heter Anna Helgesson och bloggar om mitt skrivande. Jag är författare till två barnböcker som kommit ut på Idus förlag, Resan till sommaren 2013  Och Glashjärtat – vänner eller fiender 2015. Den sistnämnda kommer vilken dag som helst, så det är verkligen väntans tider just nu.

poster1

När man ska komma ut med en bok så kräver det en hel del för att nå ut i den myriad av böcker som finns samtidigt på marknaden. Hur ska man göra för att nå ut med sin pärla, för att alla ska få veta att den över huvud taget finns?

När jag kom ut med första boken var jag lika grön som omslaget. Jag visste ingenting om marknadsföring. Nada. Jag har ingen bakgrund inom företagande eller andra näringar där det är livsavgörande att synas. Syns du så finns du. Så enkelt (och så svårt) är det med nya böcker också.

Jag fick snabbt lära mig att jag är den bästa reklampelaren för min bok. Om jag vill marknadsföra mig på boklådorna så är det bästa att stega in i egen hög person, spotta upp sig och knata in med världsvan min och stolt presentera sig som Författaren som givit ut Boken de inte får missa. Kan väl säga att det inte gick till så första gången jag annonserade mig själv. Men det går bättre och bättre för varje gång. Så att prata för sin produkt är det första tipset jag vill ge dig.

Det finns en fördel med att kunna pitcha sin story på sju sekunder. Tror det var i Författarpodden med Frida Skybäck och Agnes Hellström jag hörde det första gången. Tänk att du ska kunna berätta om din bok för en förläggare i hissen. Då har du inte många sekunder på dig att fånga hens intresse.

Här vill jag tillägga att jag har en mentor inom denna snåriga bransch, nämligen min egen marknadsföringscoach Anna Hellqvist som just nu lär mig lite om olika marknadsföringskanaler inom sociala medier. Därför handlar resten av inlägget just om dessa medier.
Anna började med att fråga mig om jag var klar över vilka målgrupper jag hade, och var de fanns. Målgrupper? Men hallå, jag skriver ju böcker för 8-12-åringar. DE är min målgrupp, daah! Vid närmare eftertanke var hennes fråga mycket relevant. Köpare är absolut inte samma sak som läsare. För att vara effektiv så behöver du veta vilka som är dina köpare och var de finns.

Författarsida på facebook Här skriver jag just nu främst om min nya bok. Visar illustrationer från boken, berättar om signeringar och tankar och känslor inför boksläppet, blandat med länkar som handlar om författarskap och böcker. En salig blandning. Här kan jag skriva om allt det som rör nuet runt mig och mitt författarskap. Informativ och intresseskapande, känner jag att jag vill vara där. En annan bra sak med en särskild sida för sitt författande är just att du inte behöver trötta ut dina vänner som inte är lika litteraturintresserade. Väljer de att gilla sidan så får de infon, inte annars.

Blogga har jag gjort i drygt två år. Bloggen är bra för att nå ut och kommunicera med andra bloggare om livet som författare eller aspirerande sådan. Jätteroligt och framför allt lärorikt. Så mycket jag lärt mig genom att hitta skrivande människor som skriver om sitt skrivande! Här ger jag utrymme för mer personliga utblickar på livet i stort, även om det mest handlar om att skriva.
Jag upplever att det inte är så enkelt att nå ut med sin blogg. Ibland delar jag blogginlägg på olika forum på facebook och då märks det direkt att folk varit nyfikna och klickat in på bloggen. Gör man det inte alltför ofta så är det ett effektivt sätt att visa upp sig.

Instagram Jag har ett gammalt konto som jag skrämde liv i nyligen. Insta är ett utmärkt sätt att visa upp sig, det är ju bilderna som är i fokus. Fundera på vad du vill förmedla med dina bilder. Här visar du enkelt upp t.ex. ditt bokomslag. Om du taggar dina inlägg så når du fler grupper.
Anna gjorde mig uppmärksam på att facebook är en vuxenarena och att instagram är mer för barn och ungdomar. Är det din målgrupp så når du kanske dem lättast här. Lätt att följa och följas.

Twitter Ett nytt grepp för mig. Jag känner att twitter är ett väldigt direkt redskap. Om du plockar upp något intressant, så kan du få feedback i egenskap av favoritmarkeranden (typ som gilla) eller att du blir retweetad. Det är när någon vidarebefordrar ditt inlägg i sitt eget flöde. Det roligt att lära sig nya saker och precis som med alla andra sociala medier så gör du ju så mycket du vill själv. Anna tipsade om att koppla bloggen till twitterkontot, så visar du inlägget där samtidigt.

Jag upplever att det går att få kontakt med olika medier, tidningar, tv och bokförlag osv på ett enkelt sätt. Här kan du lätt följa och förhoppningsvis följas av giganterna i Sveriges media.

Synas. Boksomslaget måste synas. Om du dessutom ser dig själv och din nuna som en del av produkten, så kan du flasha ditt författarporträtt (eller andra sköna bilder) lika ofta också. Tänk Camilla Läckberg, så förstår du vart jag vill komma.

Jag har beställt en roll-up. Det kostar en del, men jag hoppas att det ska hjälpa mig att synas när jag är på boksigneringar i sommar. Det väldigt proffsigt ut att stå framför en två meter hög bild av dig och ditt bokomslag. PRO liksom.

Jag har hört att en presumtiv köpare ska ha sett din bok minst sju gånger innan hen kan överväga att köpa din bok. Kan tänka mig att det inte gäller Läckberg eller Guillou och gänget, men vi andra dödliga. Så tänk vad bra det blir om du syns på facebook, instagram, twitter och på bloggar. Så småningom har några blivit intresserade av din bok (man måste väl undra när man sett den SÅ många gånger till slut).

Om du blivit nyfiken på mig och min blogg, där jag bloggar i vanliga fall så finns jag på www.annasskrivarblogg.wordpress.com.

Författarsidan på facebook heter kort och gott Anna Helgesson Författaren.

På twitter heter jag @nnahelgesson

På instagram heter jag _annahelgesson_

Jag blir jätteglad av kommentarer och nya gillare. J

Hoppas vi ses!

 

5 kommentarer

Under Böcker och författare, Marknadsföring

5 svar till “Gästinlägg: Anna Helgesson och ”Det där om marknadsföring”

  1. Ping: Gästinlägg: Anna Helgesson och ”Det där om marknadsföring” | Annas ark

  2. Oj så flitig du är Anna! Instagram och Twitter har jag inte vågat mig på ännu men det är nog som du skriver att det funkar inte med facebook om man vill nå ungdomar.

  3. Smart. Jag är nyfiken på er gästbloggrunda – hur har ni kommit i kontakt med varandra?

    • Det är faktiskt lite olika. Dels via ”Författare på facebook” där någon kommer med ett upprop om att det är dags att få lite gästbloggare på besök. I det här fallet var det också via sociala medier, men då i förlaget där vi alla hänger – Idus förlag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.