Att bli jämförd med andra författare

Det där är ju egentligen rätt lustigt fenomen. Att folk väldigt gärna inte bara vill dela in böcker i genre utan också sätta någon slags epitet på boken, då gärna i förhållande till andra författare. Jag kan till viss dess förstå det, om man gillar en författare gillar man nog den som blir jämförd med den författaren. Och vips, har man en ny läsarkrets.

I början av min karriär, när debuten Lova kom ut, blev jag av olika anledningar jämförd med Camilla Läckberg. Det började nog med ett blogginlägg jag gjorde i Debutantbloggen, 2013. Den handlade om den allra första recensionen av Lova. Hela inlägget gick mest ut på att en dålig recension hänger med så otroligt mycket längre än en bra. Att man är extremt dålig på att älta sina framgångar. Istället ligger man där vaken på natten och tänker på den där enda dåliga recensioner.

På något sätt gick kommentarerna, och de var enormt många, in på Camilla Läckberg. Mycket för att hon också hade en tuff debut och se vad som hände sedan. Men oj oj vad folk har åsikter om det. Där man visst får säga en hel del om författarskapet utan att ens skämmas. Som tyckte det var okej att trycka ner henne lite för att hon ju säljer så bra.

Men hallå! Vuxenmobbing. Punkt och slut.

Därtill blev jag jämförd med Camilla Läckberg för hennes otroligt produktkunnande. Hur hon ser på boken som just en produkt och inte en bebis som ska vårdas ömt och inte krängas till okända människor. Där är vi lika. Jag tänker väldigt mycket marknadsföring och produkt. Har inget emot att kränga mina eller andras böcker då jag anser att läsande är en stor del av vår livsnjutning. Varför då skämmas?

Med Här och nu har vinden vänt. Nu är det Nora Roberts som gäller. Flertal bloggare har redan uttalat sig. Kim Kimselius kallar mig rent av Sveriges Nora Roberts. Det är stort för en Nora Roberts-fan som jag. Mycket stort rent av. Att Kim dessutom önskar min bok upp på försäljningslistorna och vidare ut i stora världen, ja, den glädjen går rent av inte att beskriva.

Skärmavbild 2015-03-02 kl. 11.41.52

Hela den debatten fick nytt blod då Hanna Lans lade upp ovanstående på Instagram och Facebook. Att jag minsann var bättre än Nora Roberts. Att jag skrev bättre. Flertalet höll med.

Och jag bara dör en smula för varje kommentar. För det är så otroligt roligt! Att folk engagerar sig och sänder kärlek över nätet. Positiva ord som får mig, och flertal av min familj, att le le le för hela slanten och hela tiden.

Tack till er alla som läser mina böcker. Tack till er alla som sänder era fina kommentarer och feed-back på mitt skrivande. Det betyder så otroligt mycket mer än vad ni tror.

Känn er kärleksbombade!

4 kommentarer

Under Böcker och författare, Här och Nu, Lova, Marknadsföring

4 svar till “Att bli jämförd med andra författare

  1. Ok, feelin’ the love. 😄

  2. Hoppas du får sälja fler böcker än Nora Roberts också! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.