Jag tänker på alla blommor jag kastat genom åren…

… och mår lite dåligt. Förlåt? Kan man säga det? Skylla på okunskap och ovilja att ta reda på den?

Ett av mina mest kommenterade inlägg var den när jag frågade efter skötselråd på orchidéer (som jag nog aldrig lär mig stava till). Jag hade fått ett helt gäng till min releasefest för Lova. Vackra, sirliga och färgglada.

Men efter ett par veckor stod det ju bara pinnar där. Supertrist. Så jag tänkte slänga dem alla. Börja om från början liksom.

Det satte ni gruvsamt stopp för. Bad mig klippa vid knäna, vattna sparsamt och gömma bakom en gardin. Så jag knäade dem, vattnade en tesked och skaffade gardiner.

Det gav effekt redan efter ett par veckor. Som de blommade. Som ett stort tack till alla er som lät dem behålla livet.

När jag hade min releasefest för Här och nu kom fler orchidéer. Mitt sovrums fönsterbänk är full av dem och de lyser när jag vaknar, vakar över mig när jag ska sova. Varje dag tänker jag på den värme som omgavs mig och mina böcker på deras dopdag. Det är en ära i sig.

Men denna gång har livet snurrat lite för fort för att jag ens ska bekymra mig om mina blommor. Har inte knäat dem en enda gång, knappt plockat bort vissna blad. Låtit dem stå där som pinnar.

Då levererar denna blomma. Den minsta jag har. Från ingenstans. Fullständigt exploderar av blommor, vackra och vita. Så många att den stackars nacken snart knäcks. Och se, det är fler på gång.

bild

Kära orchidée, jag förtjänar dig inte. Jag gör inget för att du ska trivas i mitt hem. Ändå lyser du upp min morgon och står i givakt genom natten. Du ska veta att jag beundrar din ihärdighet och uppskattar ditt mod. Hädanefter ska jag ta bättre vara på dig och dina familjemedlemmar.

Ska bara redigera ett manus först.

 

4 kommentarer

Under Snack för en snack

4 svar till “Jag tänker på alla blommor jag kastat genom åren…

  1. Hahaha, vilket kul inlägg. Orkidéer är tacksamma just för att de inte klagar om man missköter dem lite. Faktiskt tror jag de snarare mår bra av lite styvmoderlig behandling, åtminstone phalaenopsisen (på bilden). Jag ger mina vatten en gång i veckan, om jag minns, och de blommar som bara attan!

    • Det är ju just det! Att jag inte fattat att man kan missköta dem. Jag bara slängde ut alla. Meen, nu är det andra bullar på soppan. Eller rättare sagt, blommor på fönsterbrädet.. 🙂

  2. Åh, där lärde jag mig nya saker om orkideer.

    Tack!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.