Jag ska skriva en bok i varje genre innan jag dör

Varför ens nöja sig med mindre?

Jag har gått och grunnat på det ett tag nu. Kan jag läsa böcker i många slags genre och hitta charmen och läslusten där så borde jag ju också kunna skriva en bok i just varje genre. Om inte annat så för den stora utmaningens skull, tänker jag.

I skrivande stund har jag ju gett ut Lova, det tror jag ingen just nu har missat. Om en månad eller så kommer Här och nu. Det hoppas jag ni har fattat. Jag skulle vilja hävda att de bägge två tillhör samma genre. Vad för slags genre kan vi ju alltid debattera om men enas runt att det är vuxenböcker, skönlitterärt och kanske till och med vi kan enas att det är kärlek. Relationsdrama? Inte chic-lit, där drar jag en gräns men gärna romcom. Om det nu är en genre.

Universitetsboken är egentligen exakt samma sak fast personerna är tio år yngre. Då tycker visst bokbranschen att det är viktigt med att märka upp det som ungdomsböcker. Eller kanske till och med ungvuxen. Fast egentligen är det ju också en kärleksbok om relationer och utveckling. Väldigt mycket utveckling i just ungdomsböcker kan man ju tänka efter de inte har nått samma platå, samma steadystate, som oss medelålders. Well yes, då har jag ju tagit den genre också.

Så har vi Prinsessan Kiss och Bajs. Ja, ni får gissa. Nej, det är ingen deckare. Ej heller romkom. Eller ja, på något vis kanske det är det men jag är rätt säker på att bokhandlarna kommer kalla det för bildbok för 2-5åringar. Typ. Underbar historia, i alla fall. Underbar! Och ungarna skrattar varje gång jag är tvungen att säga bajs högt. Bara en sådan sak.

Deckare ja. Det blir i särklass det svåraste. Jag har insett det. Hur ska jag någonsin hålla deckaren hemlig till sista sidan? Hur ska jag någonsin spela ett spel med läsarna, komma ihåg reglerna och sedan göra en twist på sista sidann? Hur gör man sådant? Det blir en utmaning, så absolut, men jag har redan bestämt att kulverterna på BMC kommer ha stor betydelse.

Fantasy… Ja, det är ju inte heller det lättaste. Får man skriva en romantisk komedi och sedan slänga in en demon eller två när intrigen liksom svalnar? Eller är det att fuska? Eller kan kärleksparet vara helt normala fast en är vampyr? Eller, hmm intressant tanke, kan skogsrået bli kär i Näcken? Vad blir det för barn och hur ser det då ut i alla skogar över hela Sverige? Vem tar deras skift när de är på bröllopsresa liksom. Och häxor! Jag glömde dem! Jag gillar ju häxor sedan jag skrev uppsatsen ”Häxor, troll och andra sattyg”. Minns inte betyget men titeln minns jag. Tyckte jag var lite fyndig..

Alla de där undergrupperna som western, indie, erotik (alltså allvarligt, är det en egen genre?) osv osv. Kan det inte helt enkelt vara en romcom i vilda västern? Då har man ju gjort det. Och så historiskt. Just ja, det är ju en stor genre. Där måste ju mitt epos om de vita bussarna kvala in. Med lite kärlek naturligtvis, hur ska det annars se ut?

Vad har jag kvar då? Pekbok? Sciencefiction? Rysare?

Tur att jag har bestämt mig för att bli 87. Med en bok om året så kanske jag hinner igenom alla genrer.

Vilka genre tänker du utmana dig själv i?

 

 

12 kommentarer

Under Här och Nu

12 svar till “Jag ska skriva en bok i varje genre innan jag dör

 1. Intressant strävan. Klart man ska prova alla genrer, kanske upptäcks en ny potential? Min nästnästa (måste bli klar med den jag håller på med) blir en typiskt barnbok för mellanåldern och därefter en rysare. Varför inte en deckare? Eller något åt det hållet i alla fall.

 2. Om jag skulle skriva en deckare skulle det nog bli en lite småkomisk en. Ja, sci-fi måste du ju såklart skriva, och en psykologisk thriller kanske. Horror? Zombies? En historisk romance vore väl fint, så kombinerar du två genrer i en 😉 Eller en romantic suspence. (Det är en himla mysig genre för övrigt) För mig är Lova en relationsroman. Jag ser fram emot att få läsa din tvåa.

  • En historisk romance borde vara easypeacy… Sci-fi klart svårt men herre gud, en alien kan väl bli kär i en sjöjungfru så har man två (tre?) genre i en. Vad är romantic suspence? Har inte en blekaste men om den är mysig så vore det ju klart något för mig. Så du menar Lova är en relationsroman. Tack! Är kärlek en genre eller spänner det bara över ett begrepp? Det var lurigt det här…

   • Romantic suspence är romance men med spänningsinslag. Ofta ett brott, ett mysterium eller annan fara av något slag. Min favoritförfattare i den genren är Mary Stewart, lite old school sådär. Hennes böcker (de ”nutida”, inte de med fantasyinslag, hon skrev sånt med) är jättemysiga.

   • Hoppla, låter verkligen som något man ska försöka sig på. Jag har också insett att för varje ny genre måste jag ju läsa minst 10 böcker inom samma genre för att förstå upplägget. Det kan bli kul, men tufft, det här. Tur att man har bloggläsare som kan tipsa om vettiga böcker och annat. Men dikter… Oj oj…

 3. Ungdomsbok och barnbok (pekbok) ska jag prova att skriva.
  Glöm inte poesi! Din diktsamling vill jag läsa! =)

 4. Försöker mig för tillfället på att kombinera humor med skräck. Hälften vågat…

 5. Jag tänker fokusera i huvudsak på ungdomsromaner. Men inom den genren finns ju typ allt…

  Men det finns en längtan av att skriva något stort vuxendrama också.
  Barnbok kanske.
  Hade en idé till en deckare i universitetsmiljö, men tydligen kommer det ut en sådan i år.

  Sci-fi tycker jag är svårt. Möjligen om man kan lägga in det under dystopi, då blir det intressant.

  Historiskt är spännande, men jag är ovan vid den typen av reserasch.

  Romance tror jag däremot inte ajg skulle orka. Jag är lite för förtjust i ångest för att hjältinnan skall få hjälten… he, he.

  Bra fråga!!!

  • Det låter också som om du har din skrivarkarriär utmejlsad och klar. Kul! Men nej, en deckare i universitetsmiljö, den hade jag ju tänkt ge mig på!! MEnar du att det kommer ut en sådan i år. Vilken miss. Fast det är klart, om jag väntar typ fem år med den romanen har alla glömt den första… 🙂 Det bästa med den här hobbyn är ju att man just kan bli hur gammal som helst. Lycka till!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.