Det där med kindpussar… Jag vet inte…

Denna måndag som är idag befinner jag mig på resande fot. Igen. Denna gång gick planet till Innsbruck. Ska jag vara helt ärlig så var jag tvungen att fråga taxichauffören vilket land jag faktiskt befann mig i. Hade jag fått välja hade svaret blivit Schweiz.

Men det är fint här i Österrike. Utanför hotellfönstret ståtar mäktiga berg och jag kan lite låtsas att det är Rocky Mountains i Montana. Bara för att få en aning om hur det ser ut där Ingrid bor. Fast jag är ju Österrike. Jag har lärt mig det nu. Varmt är det också. Plusgrader och lite snö. Sol och nästan helt blå himmel. Plötsligt kunde jag förstå varför folk drar till just Alperna istället för svenska fjällen. Plusgrader, sol och uteserveringar efter man har varit en bit upp för skidåkning i maffiga backar. Det är skillnad mot de -30 graderna som florerar i Härjedalen just i detta nu. Vem har lust att kasta sig ut över en svart pist med den vinden piskande i ansiktet.

Igår kväll satt jag i aulan tillsammans med 150 hugade delegater från hela världen. Transplantation är ämnet, diabetes är huvudgruppen. Som vanligt är jag alltid ute i god tid, som vanligt sätter jag mig alltid längst bak. Jag gillar nämligen att ha överblicken över hela lokalen och de som kommer in. Kanske har något att göra med att jag gillade att vara fotbollsmålvakt. Man ser ut över skaran, funderar över nästa drag och ser hur folk behandlar varandra. Vilka som pratar med vilka och hur de gör det. Vilka som undviker blickar och ser ned i datorn istället.

Detta möte är klart ett av de intimare. Folk verkar ha känt varandra sedan årtal tillbaks. Kanske studerat ihop, festat tillsammans, varit på varandras bröllop och sett barnen växa upp. Nu är mötet en enda stor återträff.

För som det pussar. Det är en, två, ja till och med tre gånger. Varje gång de ses. Till kaffet, på morgonen vid frukosten, när de går. Puss puss och så en puss på det. En del börjar åt höger, en del böjer sig till vänster. Inte är det några luftpussar, så där Östermalmaktigt. Nej då, här går vi all in. Tätt och nära. Gärna med ljud på. Ju äldre ju mer ljud upptäckte jag. Det sker mellan män och kvinna, kvinna på kvinna, man på man. Ingen urskiljning. Förutom just på antalet och vilket håll. Även obekanta verkar göra det. När en doktorand ska hälsa på sin handledarens bästa professorkompis, ja då pussas det. Varmt och hjärtligt. Ibland lite väl länge kan en sådan som jag tycka men alla tar det helt fint.

Det enda jag tänker på medan jag duckar för pussar och parerar med utsträckt hand och ett fast handslag är hur ofta folk i dessa länder gemensamt ligger i tex vinterkräksjukan? Hur många är förkylda samtidigt på en arbetsplats? Gör man för övrigt denna procedur varje morgon med alla på arbetsplatsen? Har man gjort en studie där man tex infekterat en delegat med ovanlig men smittsam sjukdom. Inför denna delegat på möte i södra delarna i Europa och gör sedan om hela studien i ett möte, säg någonstans i Skandinavien. Följ sedan alla deltagarnas hälsostatus upp till två veckor efter konferensen.

Ska vi våga tippa på resultatet?

2 kommentarer

Under Snack för en snack

2 svar till “Det där med kindpussar… Jag vet inte…

  1. jag tippar på att de stannar hemma om de är sjuka. 🙂 I Italien märkte jag då aldrig av någon kräksjukeepidemi liknande den här. och där kindpussas det friskt.

    • Fast man smittar mest just innan det bryter ut så… Jag tippar på att det var tufft när denna vana började (=värsta kräkutbrottet över hela södra Europa) men nu är alla immuna och det fungerar fint. Tills de ger sig på en sådan som jag och allt börjar om.. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.